Groenlinks, Politiek, VVD - Volksparty voor Vrijheid en Democratie

VVD versus Groenlinks

Vanuit de visie van Groenlinks, is de VVD een partij die alleen maar naar het geld kijkt.

Vanuit de visie van de VVD, is Groenlinks een partij die denkt dat geld uit de lucht valt.

Economie

Groenlinks wil, natuurlijk, een groene economie. De VVD wil een duurzame economie. Maar wat is nou het verschil tussen die 2 visies?

Op de website van de VVD, www.vvd.nl, is er een sterke focus te vinden op energietransitie.

Op de website van Groenlinks, www.groenlinks.nl, is er een sterke focus te vinden op energietransitie.

Wat is dan het verschil?

Groenlinks ziet de energietransitie als een groen doel.

De VVD ziet de energietransitie als een manier om economisch voorop te (blijven) lopen.

Waar de VVD een groene economie ziet als een middel om onze sterke economie sterk te houden, ziet Groenlinks een duurzame economie als een middel om minder te vervuilen.

Het is wel lief, vind je ook niet?

Zorg

Hier kan je wat meer verschillen vinden. Bijvoorbeeld het eigen risico. De VVD vindt een eigen risico belangrijk, en wil de mogelijkheid geven een hoger eigen risico te kiezen voor wie denkt weinig zelf gebruik te maken van de zorg. Groenlinks echter, wil het eigen risico volledig afschaffen. Want, zeggen ze: “Ziek zijn ís geen eigen risico.”

Mag is daar oneens mee zijn, Corinne Ellemeet?

Je gezondheid is je eigen keus!

Maar het is helaas wel zo dat we heel erg fout geïnformeerd worden over hoe we onze gezondheid het best kunnen onderhouden. We leven helaas in een wereld waar iedereen denkt dat gezondheid afhangt van toegang tot medische zorg.

Als je daar even wat langer over nadenkt, dan hoop ik dat je je realiseert wat een onzin dat is. Jouw gezondheid hangt af van je dokter? Van het ziekenhuis?

Wanneer ga je naar een dokter? Als je gezond bent of als er iets mis is?

Je komt pas in de zorg terecht als je gezondheid aan het kwakkelen is. En de dokter en het ziekenhuis hebben je daar niet bij geholpen. Dat heb je toch helemaal zelf voor elkaar gekregen.

Meestal vinden mensen dat dat niet helemaal klopt, behalve als je na 30 jaar roken met longkanker in het ziekenhuis ligt. Dan is dat toch echt helemaal je eigen schuld.

Maar als je suikerziekte hebt, of een hoge bloeddruk, of een hartaanval hebt gehad, of een ander type kanker hebt, of dement bent, of Parkinsons hebt, of overgewicht hebt, etc…

DAN NIET!

Dat kan toch onmogelijk je eigen schuld zijn,… toch?

Maar mag ik het daar ook oneens mee zijn?

Net als met sigaretten die longkanker geven, zijn al deze andere chronische aandoeningen, ook het resultaat van wat je in je lichaam stopt. Alleen niet in de vorm van rook, maar in de vorm van voedsel.

Verwerkt voedsel om iets preciezer te zijn. (verwerkt voedsel is voedsel dat niet echt voedsel is.)

Het is helaas wel zo dat de voedingsrichtlijnen, ook in Nederland, totaal fout zijn. Dus wat dat betreft kan je zeggen dat het niet helemaal je eigen schuld is. Misschien ooit nog eens een verhaal over de problemen met de voedselrichtlijnen. Maar nu weer terug naar de VVD en Groenlinks.

Onderwijs

De VVD vindt dat iedereen toegang moet hebben tot het onderwijs waar toe ze instaat zijn.

Groenlinks vindt dat onderwijs betaalbaar moet zijn voor iedereen.

De VVD heeft een sterke focus op de kwaliteit van het onderwijs en wil daarin investeren.

Groenlinks heeft een sterke focus op studeren goedkoper te maken door het collegegeld te verlagen en de aanvullende beurs te verhogen.

De VVD doet kosten wel heel erg gemakkelijk af door te zeggen dat studenten maar liefst 35 jaar de tijd krijgen om hun lening terug te betalen. Dat is geen probleem voor de meeste mensen, zeggen ze. En wie het echt niet kan opbrengen, hoeft de lening niet eens terug te betalen.

Als dat waar is, waar zit Groenlinks zich dan druk om te maken?

Ik zie de VVD zich drukker maken om de kwaliteit van het onderwijs, en Groenlinks zich drukker maken om de kosten van het onderwijs, voor de student.

En wat betreft de leraren en dan vooral hun salarissen en de werkdruk?

Beide partijen willen dat de leraren een hoger salaris krijgen. Het verschil zit in hoe dat voor elkaar te krijgen. Hier zie ik Groenlinks toch erg gemakkelijk denken: “Nou, gewoon meer betalen toch.” En dat is inderdaad de gemakkelijkste manier. En misschien moet het wel zo gemakkelijk zijn.

De VVD heeft meer iets van: We moeten de leraren helpen hun waarde te verhogen zodat ze beter betaald kunnen worden.

Groenlinks heeft gelijk dat dat resulteert in dat leraren proberen op het hoogste niveau les te geven. En dan kom je al snel leraren te kort in de lagere niveaus. Dus VVD,… waarom niet gewoon de salarissen van leraren op lagere niveaus wat omhoog brengen? Het hoeft niet helemaal op hetzelfde salaris te zitten als de hogere niveaus. Als het verschil maar niet zo groot is dat het te aantrekkelijk wordt om weg uit de lagere niveaus te willen.

Hoe groen zijn de VVD en Groenlinks?

De website van de VVD heeft een sectie over “groen”. Die vind je in de website van Groenlinks niet. Je kan wel zoeken op “groen” in de website van Groenlinks, maar dan vind je alles omdat ze het steeds over zichzelf hebben. (Je vindt letterlijk een artikel over aanrechtsubsidie als je zoekt op het woord “groen”.)

Maar “groen” voor Groenlinks is toch het meest gerelateerd aan de economie en hoe die vooral niet te veel mag vervuilen. Bij de VVD zijn het dingen als klimaat, natuur(gebieden), water, dierenwelzijn, jacht, visserij, milleu, afval en schadelijke stoffen, ruimtelijke ordening en energie. Ze zijn er wat specifieker over en ze zijn er erg pragmatisch over.

Groenlinks is wat idealistischer natuurlijk. Wat meer van: Eerst doen, en dan zien we wel hoe we het betalen. (of hele mooie maar onrealistische berekeningen gebruiken, maar dat is eigenlijk precies het zelfde als eerst doen en dan zien hoe we het betalen.)

De VVD wil het allemaal eerst betaalbaar maken. Maar dat gaat meestal veel te langzaam. Pas als iets sneller begint te gaan en populairder wordt, raakt de VVD ook meer geïnteresseerd. Zoals bijvoorbeeld nu met de transitie naar elektrische auto’s. Nu dat het duidelijk is dat dat proces niet meer te stopen is, staat de VVD vooraan om dat zo snel mogelijk te laten gebeuren.

Dus hoe groen zijn ze nou allebei?

Idealistisch is Groenlinks groener, heel erg veel groener zelfs. Maar als het eenmaal duidelijk is dat iets groens de toekomst is, dan heb je meer aan de VVD om het ook daadwerkelijk groen te laten worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *